Branderwal

V.l.n.r. Reijer van de Kuilen (voorzitter coöperatie), Brand Jan van den Bosch (Branderwal) en Jan Ruiter (penningmeester coöperatie).                   Foto: (Jan van Uffelen)

Barneveldse Krant - Duurzaam Kootwijkerbroek start met zonnepanelen op toekomstig zonneparkCoöperatie gaat leden werven
Zonnepark Branderwal stelt een deel van de toekomstige zonnepanelen op het terrein aan de Wesselseweg in Kootwijkerbroek beschikbaar aan energiecoöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek. De coöperatie ontvangt een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en begint nu met de werving van leden die willen deelnemen aan dit groene initiatief.
Deze periode loopt van 1 januari tot mei 2022. Een jaar later zal het zonnepark daadwerkelijk in gebruik zijn en start de vijftienjarige subsidieperiode. De coöperatie zoekt minstens vijftig leden die willen participeren in het zonneproject.
Initiatiefnemer Van den Bosch van het zonnepark heeft vanaf het begin geïnvesteerd in intensief overleg met alle belanghebbenden en maximaal ingezet op deelname van inwoners van de gemeente Barneveld. Dit houdt in dat inwoners binnen aangewezen postcodegebieden kunnen deelnemen aan dit project.
Voorzitter Reijer van de Kuilen zegt dat de coöperatie blij is om mee te kunnen doen. ,,Het wordt een echt groen park. Dit biedt inwoners een unieke gelegenheid om ervoor te zorgen dat hun eigen energieverbruik honderd procent groen wordt opgewekt.
Meedoen met dit grote zonnepark maakt het mogelijk dat dit kan voor een zeer aantrekkelijk rendement. Deelname is onafhankelijk van de huidige stroomleverancier. Mensen die al zonnepanelen hebben, kunnen ook meedoen. Als coöperatie hebben we de exploitatie en dus ook de toekomstige uitkeringen zelf in de hand.”
De coöperatie betaalt niet voor het gebruik van de grond in het zonnepark. De aanschaf en installatie van de zonnepanelen en andere voorzieningen zijn voor rekening van de coöperatie, evenals de exploitatie hiervan. Daarmee heeft Duurzaam Kootwijkerbroek gewaarborgd dat het eigenaarschap lokaal is vastgelegd. De financiering organiseert de coöperatie door een lening voor het grootste deel van de investeringskosten en het restant via het uitgeven van ruim achthonderd certificaten aan leden.
Meer informatie is te vinden op de site www.duurzaamkootwijkerbroek.nl.